Palkittu dokumentaristi Kim Longinotto DocPointin vieraaksi

Kim Longinotto on vuoden 2014 DocPointin päävieras. Longinotto saapuu talviseen Helsinkiin vetämään alan ammattilaisille ja opiskelijoille suunnatun Masterclass-seminaarin ja hän on myös tavattavissa elokuviensa esitysten yhteydessä. Longinotton elokuvista nähdään SHINJUKU BOYS (1995), GAEA GIRLS (2000), DIVORCE IRANIAN STYLE (1998), SISTERS IN LAW (2005), HOLD ME TIGHT, LET ME GO (2007) ja SALMA (2013).

Heikkojen ja sorrettujen puolestapuhuja

Palkittu brittiohjaaja käsittelee dokumenteissaan usein kiistanalaisia aiheita. Cinéma vérité -ohjaajana tunnettu Longinotto antaa kuvattavien itsensä kertoa tarinansa ja luo dokumentteihinsa siten avoimen, rehellisen ja lämpimän tunnelman.

 

Longinotton elokuvien päähenkilöiksi valikoituu usein vahvat tai sorretut naiset jotka taistelevat omien tai muiden oikeuksien puolesta. Elokuvassa Divorce Iranian Style taistelu käydään Iranilaisessa perheoikeudessa, jossa rohkeat naiset astuvat miesten maailmaan ja pyrkivät ottamaan käsiinsä oman elämänsä ohjat. Sisters in Law on puolestaan kuvaus kamerunilaisnaisten ja –lasten kamppailusta perheväkivaltaa vastaan maassa, jossa ei julkisen tiedon mukaan ole väkivaltaisia koteja. Salman päähenkilönä nähdään 25 vuotta vanhempiensa vankina virunut intialaistyttö. Runoilusta muodostuu henkireikä vapaudesta haaveilevalle Salmalle ja hän alkaa salaa jakaa taidettaan maailmaan, jossa vastoin kaikkia odotuksia kiinnostutaan tämän sanomasta.

Shinjuku Boys -elokuvassa seurataan kolmea japanilaista nuorta, jotka biologisesti ovat naissukupuolen edustajia mutta pukeutuvat miehiksi ja elävät normaalia nuorten miesten elämää seurusteluineen ja illanviettoineen. Näitä rajatiloissa eläviä nuorukaisia kutsutaan Japanissa nimellä onnabe ja heidän ympärilleen on muotoutunut täysin oma kulttuurinsa. Hold me tight, let me go seuraa käytöshäiriöisten ja tunne-elämältään epätasapainoisten lasten arkea ja kehitystä englantilaisessa koulussa. Gaea Girls kertoo japanilaisnaisten painijoukkueesta. Elokuvan raivokkaat naisatleetit luovat täydellisen vastakohdan geisha-kulttuurista tutulle säyseälle ja alistuvalle naiskuvalle.

Longinotto on huomioitu lukuisilla palkinnoilla ympäri maailmaa, esimerkiksi Cannesin elokuvajuhlilla jaettavalla, arvostetulla Prix Art et Essai -palkinnolla. Vuonna 2009 hänen elämäntyötään juhlistettiin New Yorkin MOMA:ssa retrospektiivillä.

 

 

 

 

 

Kim Longinotto on Helsingissä 31.1. - 2.2.2014.
 

 

Elokuvien trailerit:

Salma
Hold Me Tight, Let Me Go
Sisters in Law
Gaea Girls
Divorce Iranian Style
Shinjuku Boys