Musaa, mummoja ja mullistuksia - kurkistus DocPoint 2014 -ohjelmistoon

13. DocPoint houkuttelee valkokankaille riemukaartin huippunimiä ja hyvää seuraa: onnekkaita tai onnettomia, mutta sangen sisukkaita urheilijoita, lahjakkaita muusikoita ja heidän varjoissaan eläviä nevahöördejä sekä aimo annoksen katastrofin aineksia. Tässä kurkistus 2014 festivaalin ohjelmistoon!

 

 

Kuva: The Crash Reel / Lucy Walker

 

 

 

Citius, altius, fortius – urheilusankarit valkokankaalla
 

 

THE ARMSTRONG LIE

Suurin osa lienee kuullut urheilumaailman ehkä kuohuttavimmasta keissistä, Lance Armstrongista ja hänen dopinginkäryisestä urastaan. Dokumentti seuraa ikuisesti huijariksi leimatun Ranskan ympäriajon seitsenkertaisen mestarin nousua ja tuhoa, ja pistää miettimään, kuka onkaan hyvis, kuka pahis.

THE OPTIMISTS

Sykähdyttävä tarina norjalaisesta naisten seniorilentopallojoukkueesta, jossa 98 ei merkitse pelinumeroa vaan ikää. Viikottaisista treeneistään huolimatta leidit eivät ole päässeet tositoimiin 30 vuoteen. Tilanne muuttuu, kun rajan takaa kiirii huhuja komeista ruotsalaisista herrasmiehistä, joilla on pallo hallussa. On siis aika hioa ottelustrategia huippuunsa, huumorin kautta tietenkin.

THE CRASH REEL

Koskettava kertomus ex-huippulumilautailija Kevin Pearcesta, jonka lyhyt mutta lennokas ura katkesi harjoituksissa tapahtuneeseen onnettomuuteen paria kuukautta ennen Vancouverin olympialaisia. Elokuva seuraa, kuinka Pearce tulee sinuiksi sen tosiasian kanssa, ettei voi koskaan enää toteuttaa elämänsä todellista intohimoa saati palata extremeurheilun huipulle. Tiedossa huikeita lumilautailukohtauksia ja varsin tarttuva soundtrack.

MY WAY TO OLYMPIA

”Saksan ainoa lyhytkätinen” ohjaaja Niko von Glasow kiertää ympäri maailmaa kuvaamassa vammaisurheilijoiden valmistautumista vuoden 2012 paralympialaisiin. Hän kohtaa muun muassa yksijalkaisen uimarin, kaulasta alaspäin halvaantuneen bocciamestarin ja istuvan lentopallojoukkueen. Vaikuttava tarina rohkeudesta, päättäväisyydestä ja pelkojen voittamisesta.

 

Teryleenipöksyjä ja konserttielämyksiä
 

MISSION TO LARS

Dokumentti on nimensä veroinen pakkomatka Lars Ulrichin luokse. Kate ja William yrittävät yhdessä toteuttaa autistisen veljensä Tomin haaveen tavata puolijumalana pitämänsä Lars Ulrichtin. Tapaamisen toivossa sisarkatras lähtee ikimuistoiselle automatkalle jonka lopussa saattaa seisoa Metallican kuuluisa rumpali, tai sitten ei.

ABBA - THE MOVIE

Tämän lähemmäs et aitoa ABBA-elämystä pääse! VOXPoint esittää Lasse Hallströmin kulttiklassikoksi nousseen vuonna 1977 ilmestyneen ABBA – The Movien yhteislauluversiona. Tule kajauttamaan ilmoille ihanimmat ABBA-klassikot yhdessä Fridan, Agnethan, Bennyn, Björnin ja muun yleisön kanssa. Täällä on lupa laulaa, hurrata, taputtaa ja tanssia!

NAKED OOPPERA

Marc Rollinger on varakas luxemburgilainen liikemies, joka viikonlopun tullen vaihtaa vilkkaasti vapaalle. Hänen suurimmat intohimon kohteet elämässä ovat ooppera, etenkin Mozartin Don Giovanni, sekä nuoret, kauniit miehet. Pompöösin yltäkylläisyyden ja rahalta tuoksuvan julkisivun taakse kätkeytyy kuitenkin synkkiä varjoja; Marc on vakavasti sairas ja joutuu taukoamatta taistelemaan säilyttääkseen elämän kipinän itsessään. Marcin elämä on kuin ote oopperasta, jossa yksi henkilö esittää päällikön ja alamaisen roolit.

20 FEET FROM STARDOM

Dokumentti takarivin tytöistä, jotka eivät koskaan pääse etummaisiksi. Elokuva tekee kunniaa populaarimusiikkia voimakkaasti muokaneille taustalaulajille, joiden äänet ovat tuttuja miljoonille ihmisille, mutta nimet eivät. Hypnoottinen ja liikuttava, huikeilla musiikkiosuuksilla sävytetty elämys!

JOURNEY TO JAH

Eurooppalaiset reggaetähdet Gentleman ja Alborosie ovat jättäneet vanhan mantereen taakseen etsiäkseen henkisiä juuriaan Jamaikalta. Dokumentissa seurataan kaksikon elämää ympäristössä, jossa musiikki tasoittaa luokkaeroja ja asettaa yhteiskunnalliset asiat yleiseen tietoisuuteen. Musiikissa yhdistyvät hengellisyys ja politiikka, mutta reggae tuo myös rastafarismista esille sen kääntöpuolen, joka yleensä jää pirteän rytmin ja kasvikunnan yleishyödyllisen käytön varjoon.

 

Katastrofin aineksia

 

BEYOND THE WAVE

Dokumentti on ohjaaja Kyoko Miyaken henkilökohtainen selvitys siitä, mitä tädin fukushimalaiselle kotikylälle tapahtui. Hän matkustaa autioituneille evakkoalueille ja keskustelee alueen entisten asukkaiden kanssa. Miksi ei kukaan ole vihainen tapahtuneesta? Miyaken etsii kysymykseensä itse vastausta suojapukuun suojautuneena kaupungissa, joka on vaarassa kadota maailman kartalta.

CHARLIE VICTOR ROMEO

3D-dokumentissa toistetaan lentokoneturmia mustan laatikon muistamana. Se kertoo mielenkiintoisella tavalla siitä, mitä ihmisen mielessä tapahtuu katastrofin kielissä ja kuoleman kolkuttaessa ovella, sekä paljastaa sen, mitä miljoonat matkustajat ovat varmasti miettineet: mitä tuolla ohjaamossa oikein tapahtuu? Keiden ihmisten käsissä oma elämän riepuni on ja miten he sitä kohtelevat?

MASTER OF THE UNIVERSE

Elokuvan päähenkilönä nähdään saksalainen sijoituspankkiiri, joka takoi miljoonittain rahaa. Nyt, päästyään pankkimaailman syövereistä, mies tarjoaa kurkistusikkunan suljettuun elämään pankin sijoitusmaailmassa ja esittelee megalomaanisen rahamanian ja sekopäisyyden, jotka liittyvät vahvasti toimintaan. Kuinka paljon on tarpeeksi rahaa, kun muu maailma elää epästabiilissa taloustilanteessa ja suuri osa totaalisessa köyhyydessä?

JOURNEY TO THE SAFEST PLACE ON EARTH

Matka ydinjäteasiantuntijan seurassa maailman ääriin etsimään turvallista loppusijoituspaikkaa ydinjätteelle. Etsintä vie Charles McCombien Nevadasta Sveitsin vuoriston kautta Gobin autiomaahan aina luokse ruotsalaisen yhteisön, joka joutuu äänestämään, elääkkö tulevaisuudessa ydinjätteen päällä.

 

 

DocPointin koko ohjelmisto julkistetaan perjantaina 3.1.2014 verkkosivuillamme.