Kotimaisessa esityssarjassa rohkeita aiheita ympäri maailmaa

DocPointin Kotimainen esityssarja on tänä vuonna täynnä rohkeita aiheitä monipuolisilta tekijöitä. Ulkomainen tarjonta sisältää muun muassa ydinvoiman puolustusta, kekseliästä ja vaikuttavaa tarinankerrontaa sekä Lance Armstrongin.

Festivaalin avajaiselokuvana nähdään DocPointissa ensi-iltansa saava, Tonislav Hristovin LOVE & ENGINEERING, joka kertoo insinöörien yrityksistä löytää elämänsä rakkaus tieteellisin keinoin. Kotimaisista elokuvista ensi-iltansa DocPointissa saavat myös Ilkka Raution KEINOLUMIKYLÄ ja Heikki Huttu-Hiltusen HIMMLERIN KANTELEENSOITTAJA.

Esityssarjassa näytetään myös Miia Tervon SANTRA JA PUHUVAT PUUT, Jouni Hokkasen BODY OF GOD, Pia Andellin MESENAATTI, Benjamin Orozan VOICES OF EL ALTO, Mika Mattilan CHIMERAS, Johan Erikssonin VÄGEN TILL SILVERSTONE, Juan Reinan 6954 KILOMETRIÄ KOTIIN sekä Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen HÄTÄKUTSU.

Kotimaisen esityssarjan elokuvat ovat valinneet ohjaaja ja elokuvataiteen läänintaiteilija Tuija Halttunen, käsikirjoittaja ja kirjailija Riikka Pelo, kansanedustaja Tuomo Puumala ja näyttelijä Jaana Saarinen. Raadin puheenjohtajana toimi festivaalin taiteellinen johtaja Ulla Simonen.

Raadin mukaan valituissa elokuvissa näkyy tekijöiden rohkeus ja laaja-alaisuus aiheiden valinnassa. Sarjassa nähdäänkin elokuvia omakohtaisista dokumenteista historiallisiin löytöihin, kotimaasta lähes kaikille mantereille. Mukana on sekä kokeneita konkareita että tuoreita tekijöitä.

Ydinvoimaa ja vahvoja tarinoita

DocPointin ulkomainen elokuvatarjonta sisältää teoksia niin tutuilta kuin uusiltakin tekijöiltä lähes maapallon joka kolkasta Etelämannerta myöten. Festivaalilla nähdään muun muassa visuaalisesti näyttävä, Anthony Powellin ohjaama ANTARCTICA: A YEAR ON ICE, joka kertoo, millaista on asua ja tehdä töitä yhdessä maapallon kylmimmistä paikoista ympäri vuoden. The Riahi Brothersin EVERYDAY REBELLION on puolestaan kutkuttava matka aktivistien seurassa mantereelta toiselle eri mielenosoitusten keskelle.

Ympäristöaiheiset dokumentit ovat vahvasti esillä myös tänä vuonna ja yksi festivaalin pääteemoista on ydinvoima. DocPointin ydinvoima-aiheinen pääseminaari järjestetään lauantaina 1.2. ja seminaarielokuvana nähdään Oscar-ehdokkaana Radio Bikini -dokumentistaan olleen Robert Stonen uutuus, ydinvoiman hyötyjä puolustava PANDORA’S PROMISE.

Vaikuttavaa tarinankerrontaa ja mielenkiintoisia ihmiskohtaloita edustaa muun muassa Oscar-voittaja Alex Gibneyn THE ARMSTRONG LIE, joka käsittelee pyöräilijätähti Lance Armstrongin dopingskandaalia. Venetsian elokuvajuhlilla Kultaisen leijonan voittanut, Gianfranco Rosin SACRO GRA puolestaan kuvaa elämää Roomaa ympäröivän kehätien GRA:n varrella. Ohjelmistossa nähdään myös useita dokumentin ja fiktion rajapinnalla liikkuvia teoksia, esimerkiksi Neus Ballusin neorealistinen Barcelonan laitamaan kuvaus THE PLAGUE.

DocPointin ohjelmisto julkistetaan perjantaina 3.1.2014.

 

Kotimainen esityssarja:

- LOVE & ENGINEERING (ohj. Tonislav Hristov)
Atanas uskoo tietävänsä, kuinka tieteellisin metodein jopa insinöörit voivat löytää itselleen vaimon. Hän kouluttaa nörttejä, jotka oppivat että ihmisen tunne-elämä onkin luultua mutkikkaampaa. Ensi-ilta DocPointissa.

- SANTRA JA PUHUVAT PUUT (ohj. Miia Tervo)
Nuori nainen pölähtää maailman ääristä karjalaiseen idylliin ja kohtaa Santran – vanhan naisen, joka on viimeinen linkki naisen ja karjalaisen kulttuurin juuriin. Elokuva kertoo kodin löytämisen vaikeudesta ja kauneudesta.

- KEINOLUMIKYLÄ (ohj. Ilkka Rautio)
Opiskelija Huang Shen unelmoi työstä ja toimeentulosta. Päivittäin hän pukee ylleen panda-asun, jossa yrittää houkutella hiihtokeskuksen turisteja elämyspuistoon. Pandan vaeltaessa pitkin Levikylän raittia, Huang pohtii kiinalaisten asemaa maailmassa. Ensi-ilta DocPointissa.

- HIMMLERIN KANTELEENSOITTAJA (ohj. Heikki Huttu-Hiltunen)
Nuori Yrjö von Grönhagen etsii Himmlerille arjalaisten juuria Suomen runokarjalasta. Ensi-ilta DocPointissa.

- BODY OF GOD (ohj. Jouni Hokkanen)
Lävistysten ja kehonmuokkauksen historia sellaisena kuin alan veteraanit sen kokivat. Tarina kehon haltuun ottamisesta ja tutkimusmatka sieluun ja ruumiseen.

- MESENAATTI (ohj. Pia Andell)
Dokumenttielokuva tamperelaisesta vaatekauppiaasta ja taiteenkeräilijä Sara Hildénistä ja hänen myrskyisästä suhteestaan taiteilija Erik Enrothiin.

- VOICES OF EL ALTO (ohj. Benjamin Oroza)
Bolivian El Altoon pystytetään tarinateltta, johon satunnaiset ohikulkijat saavat poiketa kertomaan tarinansa. Teltasta muodostuu yllättäen paikka intiimeille tunnustuksille ja tunteiden ilmaisulle.

- CHIMERAS (ohj. Mika Mattila)
Elokuva kahden kiinalaisen nykytaiteilijan identiteettikamppailusta heidän etsiessään itseään – ja samalla modernin Kiinan sielua – läntisten ja itäisten kulttuurivaikutteiden ristiaallokossa.

- VÄGEN TILL SILVERSTONE (ohj. Johan Eriksson)
Huimapäiset mekaanikot rakentavat formula-autoa Gazassa ja saapuvat sen kanssa Silverstoneen. Formula 1 -tallien insinöörit toimivat Formula Student -kilpailun tuomareina ja auttavat gazalaisia voittamaan pelkonsa ja menemään lähtöviivalle.

- 6954 KILOMETRIÄ KOTIIN (ohj. Juan Reina)
Kertomus kongolaisesta pakolaisperheestä, joka matkustaa Suomeen kiintiöpakolaisena. Dokumentissa seurataan yksinhuoltajaäidin elämää pakolaisleirissä Ruandassa, perheen matkaa Kajaaniin sekä ensimmäisiä päiviä uudessa kotimaassa.

- HÄTÄKUTSU (ohj. Hannes Vartiainen, Pekka Veikkolainen)
Aitoihin hätäpuhelutallenteisiin perustuva elokuva muistuttaa, että katastrofin keskellä, toivottoman tilanteen edessä voimme tukeutua ainoastaan toisiimme.

 

Uusin silmin – Kotimaisia opiskelijaelokuvia 2014

Uusin silmin -sarjan valintaraatiin kuuluivat tuottaja Erkko Lyytinen (YLE), ohjaaja Jukka Kärkkäinen ja SF Filmin markkinointipäällikkö Jutta Hopp.

Sarjassa esitetään seuraavat elokuvat:

- KALEVALA 2.0. (ohj. Mari Ljokkoi)
- JÄÄ (ohj. Sanna Liljander)
- LUOPUNEET – KOHTALOITA VARTIOTORNIN VARJOSTA (ohj. Iita Pirttikoski)
- PIENEN PIENTÄ ILOA ( ohj. Antti Okkonen)
- LAINASSA (ohj. Jenny Timonen)
- JAMPPAMANIA (ohj. Katja Kinnunen)

Kuva Miia Tervon elokuvasta Santra ja puhuvat puut