Apollo-palkittu 2012: Iikka Vehkalahti

11. DocPoint-festivaalin Apollo-palkintovoittaja Iikka Vehkalahti on YLEn Dokumenttiprojektin pitkäaikainen tuottaja ja kehittäjä.

Lisäksi Vehkalahti on taistellut kotimaisen dokumenttielokuvan rahoituksen ja näkyvyyden puolesta niin YLEssä kuin kansainvälisillä foorumeilla. Vehkalahti on painottanut kansainvälisen korkeatasoisen dokumenttielokuvan merkitystä YLEn ohjelmistossa.

Hän on edesauttanut suomalaisen dokumenttielokuvan esiinmarssia maailmalla, tukenut suurella sydämellä nuoria elokuvantekijöitä ja pannut koko persoonansa peliin kotimaisen dokumentaarisen elokuvan merkityksellisen sisällön sekä laadun puolesta.

Dokumentaristi Iikka Vehkalahti on työskennellyt satojen elokuvien parissa sekä käsikirjoittajana, ohjaajana, tuottajana että leikkaajana 80-luvun alusta alkaen.

Hän on tuottanut YLEn Dokumenttiprojektia vuodesta 1998. Vehkalahti on ollut mukana kansainvälisissä elokuvaprojekteissaSteps for the Future ja Why Democracy sekä Kolmas Ulottuvuus -hankkeessa.

Vuonna 2011–12 Vehkalahti työskenteli Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina. Professuurin tavoitteena on erityisesti journalistisen tvdokumentin kehittäminen.

 

Kuva: Heidi Uutela