Aho & Soldan -palkittu 2010: Kiti Luostarinen

DocPoint palkitsi tammikuussa 2010 dokumenttielokuvaohjaaja Kiti Luostarisen pitkästä ja menestyksekkäästä urasta Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnolla. 

Kasvatustieteitä ja sosiaalipsykologiaa opiskellut Kiti Luostarinen ajautui harrastustensa, maalaamisen ja runouden, kautta elokuvan pariin 1990-luvun alussa.

Luostarinen on käsitellyt urallaan persoonallisesti ja henkilökohtaisesti ihmiselämän yleisimpiä ja samalla yksityisimpiä teemoja. Hänen teoksiaan yhdistää suunnaton kunnioitus ja kiinnostus ihmiselämää kohtaan.

Luostarisen dokumenttielokuvat antavat katsojalle ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkastella oman elämänsä merkittäviä hetkiä ja tunnistaa omia tunteitaan.

Hänen debyyttielokuvassaan Vutti Vuugle (1991) sukelletaan rohkeasti lapsen maailmaan. Luostarisen ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva Sanokaa mitä näitte (1993) jatkaa lapsuuden kokemisen käsittelyä.

Rohkean feministinen Naisenkaari (1997) kertoo naiseudesta ja naisen suhteesta omaan vartaloonsa, kun taas Kuoleman kasvot (2003) pysäyttää ja kuvaa kuoleman kauniin koruttomana hetkenä. Palkitsemisvuonna Luostarisen uusin dokumenttielokuva Palnan tyttäret (2007) pureutuu adoptiolapsen identiteetin rakentumiseen.

 

Kiti Luostarisen retrospektiivin elokuvat

 

Kuva: Sanna Hiltunen