Blogi

01/29/2014 - 18:08

"Whenever I have a problem, I just sing. Then I realize my voice is worse than my problem."

 

Aurinko ei kai ollut laskenut lainkaan, mutta kaatosateen keskellä sitä ei havainnut. Aamuyöllä hämärässä elokuvateltassa litimärät jalat kääriytyvät paksuun vilttiin ja vieressä hurisi suuri lämmitin.

 

01/20/2014 - 11:33

Etnografista elokuvaa pidetään usein tylsänä: loputtomia rituaaleja, kuivaa selostustekstiä ja kuvaa. Mielikuva johtaa harhaan. Parhaimmillaan etnografinen elokuva on ajatuksia herättävää ja kummallista – koska maailma on kummallinen. Juuri nyt etnografinen elokuva elää kiinnostavaa vaihetta. Se on usein ruumiillista ja kokemuksellista ja lähentyy kokeellisen elokuvan ilmaisukeinoja. Uusi etnografinen elokuva ja kokeellinen etnografia eivät ole nousseet tyhjästä.

01/14/2014 - 11:28

Ydinvoimasta käytävä keskustelu muistuttaa yleensä tilannetta, jossa kaksi täysin eri mieltä olevaa osapuolta huutaa toistensa ohi. Pandora’s Promise ei ole poikkeus säännöstä.

 

01/09/2014 - 10:59

Alistettujen, syrjittyjen ja marginaalissa olevien äänenkannattajana tunnettu brittiohjaaja Kim Longinotto (s. 1952) on puhunut haastatteluissa avoimesti lapsuudestaan, joka ei ollut onnellinen, vanhemmistaan, joita ei usein nähnyt, sekä siitä, kuinka elokuvanteko pelasti hänet.

Suomesta ohjaajalla on sen sijaan hyviä muistoja: varhaisteini-ikäisenä täällä viettämiensä kesäkuukausien aikana Kim sai tuntea olevansa hyvällä tavalla erityinen.

01/08/2014 - 10:43

Vuodenvaihteessa listataan kuluneen vuoden parhaita elokuvia. Luin useita kiinnostavia listoja, joiden valinnoista moni on vielä minulta näkemättä. Katsoin viime vuonna uuden pestini myötä pääosin elokuvia, joita muut eivät ole vielä nähneet, etenkään Suomessa. Siksipä päätin tehdä oman listani – luonnollisesti niistä elokuvista, jotka tullaan näkemään DocPointin ohjelmistossa.

01/02/2014 - 11:51

Aho & Soldan -palkinnon vastaanottava ohjaaja Kanerva Cederström on filmihullu. Hänen runolliset dokumentaariset elokuvansa kaihtavat tiukkoja genrerajoja. Paikan ja ajan kokemukset sekä muisti ovat toistuvia teemoja. 


12/30/2013 - 11:30

Minua pyydettiin DocPointin Kotimaisen esityssarjan raatilaiseksi. Lähdin mukaan sillä mielellä, että ainakin yleissivistys lisääntyisi ja näkisin, missä Suomessa mennään. Vaikka elokuvien katselu kannatti tässäkin mielessä, sain myös uudenlaisen ja syvemmän kokemuksen. Kun alkaa katsoa dokumentteja ”sillä silmällä”, ilmaisuvoima tempaisee mukaansa ja tarjoaa uuden, jopa odottamattoman kokemuksen. Se tuntui hyvältä, minut valtasi positiivinen fiilis.